söndag 26 januari 2014

Den bästa frökatalogen

Årets frökataloger kommer i brevlådan under den här perioden. Förra veckan kom den viktigaste av alla. Frökatalogen från föreningen Sesam (http://www.foreningensesam.se/). Det är vi medlemmar själva som bevarar gamla kulturväxter, fröodlar och erbjuder fröer till varandra. Vi på Forsnäs Hemman har fått många av våra växter i köksträdgården därifrån, oftast sorter som är särskilt lämpliga för oss här uppe i Lappland. T.ex. Jämtkorn, eller Sveriges snabbaste ärta i en provodling, den heter "Arvidsjaur".
Sesam-katalogen är ingen frökatalog som man beställer fröer från varje år. Istället får man en mindre mängd frö som man sedan själv ansvarar för att föröka till användbar mängd, och gärna erbjuda till andra. Gällande våra korn-sorter sådde vi kanske 100 korn första året och betydligt mer andra året, men först tredje året kunde vi provsmaka och i år, 4 året, så kan vi med lite stolthet för första gången erbjuda av frön av vårt nakenkorn "Sivert". Ju fler sorter vi har lärt oss föröka själv, desto färre beställer vi ju. I år blir det bara en bondböna "Lappland" och linet "Hudiksvall", som ska få ersätta den standardsort som vi framgångsrikt odlat under 5 års tid här på hemmanet. Särskilt kul att få ersätta standard-sorten med en någorlunda regional variant.

Det finns ju inte jättemånga sorter som passar här uppe hos oss, därför är det extra glädjande att Jonas på Backfors gård har lyckats hitta flera gamla Bjurholmssorter, bland annat en morotssort som är anpassad till nordligt klimat (säkert den enda), en kålrot, en sorts korova , ärtor och potatislökar (lökar i samma familj som schalottenlökar och som är så lättförvarade att man kallade dom potatislökar). Alla dessa har odlats i decennier eller längre i Bjurholm och därför anpassade till det klimatet. Därför är dom troligen mycket lättare också för oss att jobba med än morötter och kålrötter från centraleuropa. Härligt att få hjälpa till att bevara dom skatterna från och med i år. Det är därför Sesam är den bästa och viktigaste frökatalogen. Den innehåller dom verkliga skatterna: fröer av sorter som vi kan odla och föröka själva. Sorter som gillar att bo med oss, precis där vi hör hemma!

http://egenkombucha.blogspot.se/