måndag 10 augusti 2015

Honungsbär-gotta

Även om vi bor otroligt kargt till (kallare än zon 8, vilket är den kallaste zonen som är numrerad på trädgårdskartan), så kan vi odla en del bärbuskar. En av våra mest framgångsrika bär-nykomlingar är våra bärtry-buskar. I trädgårdshandeln har man börjat kalla dom för honungsbär, och det är förståeligt, med tanke på smaken!
Vi planterade flera buskar av den nordsibiriska vildsorten (Lonicera caerulea var. kamtschatica)  så fort vi flyttat hit till hemmanet. På den tiden var det den enda tillgängliga ätbara sorten av bärtry i landet. Det finns också en väldigt vanlig trädgårdsväxt, som tycks ha sålts sedan 60-talet, och som man också kan hitta förvildad, som inte är så ätlig. Den är svagt giftig (saponiner) så om man lyckas äta rätt mycket så kan man få magknip, men smaken är så bitter att det är näst intill omöjligt att få i sig ett enda bär. Men kamtjatkavarianten är god, och nog det härdigaste man kan odla.
Efter några år kom en väldigt lågväxt variant av samma buske "Anja" och då köpte vi och planterade vi ett par av dom också. Alla våra bärstry-buskar har trivts, frodats och givit bär tidigast av allt under alla år. Bären är dock rätt små och inte så många. Men NU har det börjat komma förädlade bärsorter, med stora bär och väldigt söta & goda bär!
Till vänster de förädlade jätte-bären, till höger den vilda Kamtjatkavarianten.
Vi planterade 6 namnsorter i våras och nu i höst har han tagit in ytterligare 2 som vi ska få prova. Buskarna som vi planterade i våras är ännu så länge små, men ser ut att må utmärkt och en av buskarna har till och med gett oss ett par handfull bär.
Och titta på dom! Storleksskillnaden är ENORM! Och skillnaden i smak är faktiskt också väldigt stor. De här förädlade bären känns verkligen som en klick honung som smälter i munnen. Förförande!


Inga kommentarer: