onsdag 2 september 2015

Sju år senare

Stora nyheter! För första gången på sju år har vi satt upp en ny hage till våra Lappgetter!
Elstängsel med 5 trådar. OBS övre halvan på den här nya hagen har vi slåttrat i år. Men getterna har gott om busksly kvar på andra halvan att beta. 'Till höger: Getterna undersöker nya hagen.
Den gamla hagen var på ca ett halvt Ha, otroligt igenväxt strandäng som tidigare slåttrats och använts som bete. Enligt dåvarande husmor var ängen som ett balgolv och man kunde promenera på den i finklänning och klackeskor, det var på 50-60-talet. När våra getter började jobba där hade 4 decennier av igenväxning gjort att det inte ens dög med gummistövlar och motorsåg, det var ett ogenomträngligt ris av vide och i de öppna ytorna mer än meterhöga "boppor" av tuvstarr.
Bilden är hopklippt men så här ser det också ut i verkligheten. En liten gångväg mellan den gamla o nya hagen ner till Vojmån, för besökare till Forsnäs Grillkåta som ligger alldeles ovanför. Till höger betat, till vänster igenväxt.
Nu sju år senare är videt dött. Man ser lätt Vojmån på den här sträckan när man kör längs byavägen. Men det torra riset av videt står ännu kvar. Enligt våra get-mentor Sonja, som också ägde två av Lappgetternas urmödrar, så kommer det gå ett par tre år och sedan kommer man lätt kunna vrida upp grenarna som lossnar vid markytan. "Det blir som en golfbana".
Bild nere längs strandkanten. Otrolig skillnad på videt. Men tuvstarren finns kvar, vad göra!
Och nu får alltså getflocken ta sig an nästa yta, ett lite mindre område alldeles vid sidan om den gamla hagen.
Det är spännande att se skillnaderna på den betade ytan och här har vi tagit foton för jämförelse.
På bilden ovan till höger, där getterna redan betat så syns också att tuvstarren ännu är ganska opåverkad av getternas framfart.
Vi har provat alla möjliga metoder för att få bort dom, men det enda som verkar funka är att faktiskt såga bort dom och sedan hålla efter med slåtterbalk. Jättejobbigt!
Nån som har något tips?

Alla inlägg i serien om "Röjning med Lappgetter"
Del 1- Sju år senare.
Del 2- Röjning av sly med Lappgetter.
Del 3- Lappgetternas slyröjning, del 3.
Del 4-  Att bekämpa tuvstarr.
Del 5- Harmoni i hagen.
Del 6- Ny hage till Lappgetterna.
Del 7- Återställer hagmark.

2 kommentarer:

www.frufura.se sa...

Vi sitter i ungefär samma sits, men vi har en flera ha stor dammäng att ta hand om :-P Vi funderar på att sätta ett röjaggregat med kedjor på grävaren som både slår bort riset men även tuvorna. Tror dock att jag behöver tillstånd hos Länsstyrelsen för detta men jag hoppas att de är med på tåget. Jag återkommer med info om hur det går ;)

Forsnäs Hemman sa...

Ja, huvva. Ida.
Fattar inte hur dom gjorde för hand förut. Eller om tuvorna skulle själv-dö efter ett par år om man fixade de igensatta dräneringsdikena. Men det känns ju också ganska eh, jobbigt.
Tänk vad mycket resurser i form av tidigare röjd och användbar mark som gått till spillo hör uppe hos oss.