söndag 19 februari 2017

Ölandshönsens älskade ägg

Vi låter våra Ölandshöns leva i harmoni med säsongerna. Vi driver dom inte med extra värme eller elektriskt ljus och dom får naturlig föda istället för det "värpfoder" som hönsindustrin tagit fram för att tvinga fåglarna att spruta fram ägg och dom blir utslitna i förtid.
Därför har våra fina Ölandshöns en värppaus under december-februari, ungefär. För att klara uppehållet utan att bli ägglösa så fryser vi ägg under den del av året då dom producerar mer än vi behöver.
Men den här tiden har flera av hönsen börjat värpa så smått och mängden ägg ökar för varje dag. Redan nu har vi allt vi behöver och vi passar ofta på att koka oss en hel kastrull fina ägg som sedan blir nyttiga mellanmål. Vi har en särskild "äggskål" som alltid står framme där man gå och ta en löskokt eller hårdkokt ägg om suget dyker upp.
Och i mars kommer vi ha maximal äggproduktion.

Vår foderblandning som är mer naturlig för höns än industri-fodret är:
Alltid helsäd. Man får samla småsten och grus för att täcka hönsens behov under vintrarna. Helsäd gör att muskelmagen får jobba som den ska med små stenar i sig. På köpet får hönsen mer mineraler och spårämnen och deras inre organ tillåts jobba som det är tänkt.
- 2/3-delar korn och 1/3-del havre samt diverse tillskott av protein och annat från matrester eller slaktrester. Dessutom alltså småsten som beskrivet ovan, och extra kalk, hos oss i form av återvunna äggskal. OCH inte minst, mycket grönt även under vår lappländska vinter. Vi löser det på två sätt. Det huvudsakliga är att vi sopar "bottn'" som det heter på vårt mål. Alltså golvet i höladan vartefter höet går åt. Det finns mycket "böss" kvar, som mest består av fragment av örtblad som brutits sönder, och fröer av vilda växter som fallit ut under hötorkningen. Hö-bösse' är "söbben" (gott) för hönsen och dom får åtminstonne motsvarande en dl/djur och dag under vintern. Gärna uppblött med matrester i en "sörpa". Dessutom samlar vi nässlor och bladiga örter i stora knippen. De räcker inte under hela vintern men när det börjar närma sig äggläggning och ruvning under vårvintern (i februari och framåt) då tar vi fram en kärve per dag och hönsen blir SÅ glada.
Ett slutligt tips är att vi brukar lägga i några nävar mindre träkolsbitar i varje omgång returnerade äggskal. Vi har hört av "gamlingar" att det är bra för att balansera och stabilisera hönsens mage. Om det stämmer vet vi inte, men det verkar uppskattat så vi brukar samla ihop någon hink småträkol efter varje majbrasa.

Till köpare som inte har samma möjligheter som vi på Forsnäs Hemman har och kanske inte har protein i form av slaktrester, så brukar vi istället tipsa om att göra foderblandningen;
50% korn/25% havre och 25% "allfoder-pellets" (alltså inte värpfoder som är mycket mer drivande). Det är åtminstone en mycket mer naturlig nivå av foderinnehåll än att bara ge hönsen kraftigt värpfoder rakt av.  

Inga kommentarer: