måndag 3 juli 2017

Rätt tid att slakta bockar

Nu är precis rätt tid att slakta bockar!
Dom har fått växa på sig ordentligt under försommarens bete, men dom har ännu inte börjat kissa ner sig inför brunsten!
Dagens bockar var 1 år och 9 månader och vägde 39 och 36 kilo avblodade direkt efter avlivningen. Urtagna vägde slaktkropparna 15 och 14 kg. Alltså en slaktkropp som väger ca 38% av levandevikt.

Sen får vi såklart lägga på allt annat värdefullt. Tunga och hjärta att röka, hjärna till garvning. Horn och skinn till hantverk. Lungor, lever och njure som värdefulla proteiner till Hemmanets övriga köttätande djurslag. Vanligen äter vi levern, men på bockar som genomgått en "dricka sitt eget kiss-säsong"så brukar vi inte äta levern själva. Men det finns många andra djur som uppskattar den. Vi tar också reda på inälvsfettet att koka egen tvål och och även magarna och tarmarna används. Som gödning, alltid uppskattat när man bor på så mager mark som vi gör.

Så nu är alltså en väldigt bra tid att slakta överskottsbockar. För det är ju så, man får alltid övertaliga mansdjur när man har lantbruksdjur. Vi behöver inte lika många bockar som vi har getter. Varje bock kan lätt para alla damer i en normalstor getflock på upp till 10-15 individer. De övriga bockarna är uppskattade som otroligt gott kött! Och samtidigt ger dom plats i bevarandearbetet för att vi ska kunna ha fler värdefulla Lappgetter, alltså damer!


Inga kommentarer: