tisdag 28 november 2017

Att avmogna i takt med sitt klimat

I så kallt klimat som vårt är det extra viktigt att välja att odla rätt växter. Det finns inte direkt nån växtlista sen tidigare för kallare än Zon 8, eller så kallt att vi inte ens får en siffra på zonkarta här hos oss i Kalla Nord.
Körsbäret avmognar inte, dåligt tecken. Den är inte härdig här hos oss.
Så jag har fått prova mig fram. Många träd och buskar som anses vara "de härdigaste" och som väl överlever i zon 7 har helt givit upp hos oss här på Forsnäs Hemman. Även i de bästa lägen vi kan erbjuda, skyddade och soliga. Jag har ständigt varit på jakt efter nya sorter. Man lär sig hålla utkik på ord som "tidiga, lågväxande, tål inlandsklimat och behöver inte så många soltimmar", man kan försöka sig på sorter från "Sibirien eller Kanada" även om de flesta av dessa också är mycket mer värmekrävande än vi kan erbjuda här i Lappland. Om det står Kamtjatka i någon växthistorik så tar ju hjärtat ett extra skutt. Det var så jag hittade mina älskade blåbärstry buskar, redan innan dom blev bärbuskar här i Sverige, på den tiden det bara var den vildinsamlade varianten som såldes som kuriös prydnadsbuske.

Man lär sig också en del dåliga tecken. Den här bilden visar ett sånt. Det är ett körsbärs"träd" som inte alls hunnit avmogna. Den här lilla förkrympta ruggen hör helt enkelt inte hemma här hos oss. Den fattar inte när hösten är på väg och när det är dags att börja tappa löven och tuffa till grenarnas nya och mjuka spetsar. Så här ser den ut nu i -22C, och i vår kommer hela nytillväxten från i år vara bortfrusen. Detta är körsbärssorten "Huvimaja" som anses vara väldigt härdig. Intressant nog funkade den här sorten utmärkt när vi bodde i själva Vilhelmina tätort, bara 7 km från vårt nuvarande läge. Där växte trädet på sig för varje år och gav oss redan år 2 en handfull körsbär, en för varje familjemedlem att smaka och år tre fick vi över en halvliter! Ett bra exempel på hur olika lokaler i ett litet område har helt olika förutsättningar.

Rent "formellt" på zonkartan ligger både Vilhelmina tätort och Forsnäs Hemman i zon 7, men min bedömning är att vårt förra hus snarare motsvarade zon 6 och vi nu alltså bor ca 2 zoner kallare, kallare än zon 8.

Här är en del tidigare inlägg jag skrivit om att odla i allra kallaste Lappland:
http://forsnashemman.blogspot.se/2015/07/reality-check-lapplandsk-odling-del-2.html
http://forsnashemman.blogspot.se/2014/09/talmodig-odling.html





Inga kommentarer: