Ölandsgäss

Vårt land har två inhemska gås-raser. Det är den otroligt stora Skånegåsen och den nättare Ölandsgåsen.  Vi på Forsnäs Hemman har varit genbank för Ölandsgäss under fyra år.

OBS! Vi har inte längre Ölandsgäss, dom var lite väl icke-produktiva här uppe i Kallaste Nord, dom gav bara hälften så många ägg som i mellansverige och söderut, så i en hård omröstning mellan Gotlandskaninerna och Ölandsgässen år 2018 så förlorade Ölandsgässen och fick flytta till nya nejder i Ödeshög, där dom säkert presterar bättre. 
Förr fanns flera olika raser av mindre gäss som liknade Ölandsgåsen i många "magrare" bygder som inte var lika frodiga och näringsrika som Skåne, bl.a Gotlandsgås och Hallandsgås. Men när man började intressera sig för att bevara gamla, oförädlade lantraser, så var det bara Ölandsgåsen som fanns kvar av dessa mindre gåsraser. Som så ofta när det gäller våra Svenska lantraser så fanns det väldigt få individer kvar när de blev räddade. Alla dagens Ölandsgäss härstammar från två olika par och en "trio" (två honor och en hane), totalt 7 individer. 
Det finns fortfarande väldigt få Ölandsgäss, bara drygt 110 st, och Ölandsgässen är den fågelras som Svenska Lanthöns Klubben anger som landets mest hotade. 
Ölandsgässen badar lite en sommarkväll.

Vi hjälpte till att föröka rasen och lät fåglarna ruva en full kull ägg och maskinkläckte de extra äggen dom lägger. År 2016 fick vi 15 gåsungar som sen mestadels flyttade till nya genbanker för att fortsätta hjälpa till att bevara de här fina fåglarna.
Mor och son.


Här är en länk till alla inlägg här på bloggen som är taggade med "Ölandsgäss".
https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Ölandsgäss

Inga kommentarer: