Lappgetter

Lappgetter är Sveriges mest hotade get-ras, det finns inte mer än ca 350 individer just nu (år 2019). 
Lappgetterna är en gammal stam som är väl anpassad till vårt kalla, lappländska klimat. Namnet kommer av att de härstammar från de getter som samerna höll under slutet av 1800-talet och fram till ca år 1940. Skötseln var lite speciell och visar hur viktigt samarbete mellan samer och nybyggare var förr i tiden. Under somrarna var getterna med under sommarbetet uppe på högfjällen. De gav betydligt mer mjölk än ren-vajorna (dam-renar) och dom var härdiga och robusta, vilket var viktigt för att de skulle kunna gå själva i de tuffa raiderna (samernas nomadiska resor mellan fjällvärld och skogsland) och tåla att vandra långa sträckor i svår terräng.

Det fanns ingen särskild "ras" av lappgetter på den tiden utan man köpte och bytte till sig getter av allmoge-typ som mjölkade bra. Men under den här perioden utvecklades den typ av getter som nu kallas "Lappget", det var de individer som klarade av livet med samerna och som trivdes med ganska magert bete och kunde tåla kyla. När raiden gick ner till skogslandet under höstarna lämnades getterna in hos någon bofast nybyggare, som tog hand om dem under vintern tills same-familjen hämtade upp dem igen under vår-raiden upp mot fjällen. För detta fick såklart nybyggarna kompensation, t.ex. kunde vinterskötsel av två getter motsvara en slaktad sarv (rentjur). Hela det här ekonomiska byteshandels-systemet kallades att "hålla Lappgetter", både av nybyggarna och av samerna själva.

Vi har en flock på ca 3-4 vuxna lappge
tter och 1-3 bockar. Varje vår brukar vi få killingar och det är det bästa av allt med getterna. Det finns inget gulligare än en liten killing.

Här är en länk till alla våra blogginlägg som är taggade med "Lappget". 

Mer om räddningsarbetet för våra tre raser av allmogegetter kan man läsa på föreningen Allmogegetens hemsida. 



Julias killingar 2011, Biejjie och "Kebab"
(Bästa upplevelsen av våra härliga getter får du genom att klicka på bilderna för att se förstoringar)
 



Besök på Strömåker 2012
Bocken är Ingelstads Faste, getterna är tvillingarna Tängesbos Embla och Freja.







Här är ett reportage från Västerbottens Kuriren från 2010. Artikeln än borttagen från deras hemsida så detta är en scannad version. Dubbelklicka på bilderna så går det att läsa texten.



1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för trevlig bilder och texter!
Funderar lite på hur ni göra med getterna. Kan ni ha bocken tillsammans med getterna hela året, eller måste de hållas åtskilda?

/Jonas